Persoon 3941

 [GDPmaxpic22]

Frederik Leendert (Erik)

 

van Muiswinkel

 

Geboren:

te Eemnes

vrijdag 4 aug 1961

man

 

Gedoopt:

 

 

 

 

Beroep:

bekend van TV, theater en cricket

 

Activiteiten:

 

Overleden:

 

 

 

 

:

 

 

 

 

Frederik Leendert (Erik) van Muiswinkel (Eemnes, 4 augustus 1961) is een Nederlandse kleinkunstenaar, acteur, zanger en televisiepresentator die landelijke bekendheid verwierf door zijn bijdrages aan de televisieprogramma's Ook dat nog!, Kopspijkers en Studio Spaan. Hoewel Van Muiswinkel een veelzijdig artiest is, is hij vooral bekend als imitator.
Van Muiswinkel werd in 1961 geboren als zoon van zakenman Freek van Muiswinkel die veel later, op 53-jarige leeftijd, in de voetsporen van zijn zoon trad en ook acteur werd. Samen met Justus van Oel en Eric Eygenraam vormde hij de cabaretgroep Zak en As die in 1985 het Leids cabaretfestival won.
Vanaf 1986 houdt Van Muiswinkel zich ook met televisie bezig. Hij was redactielid van Jan Lenferinks programma RUR en verzorgde sketches en liedjes voor het Schooltv-weekjournaal. Daarnaast schreef hij de tekst van de Nederlandse evergreen Eén kopje koffie dat in 1987 een zomerhit wordt voor de groep VOF de Kunst.
Vanaf 1989 was hij vast panellid in het programma Ook dat nog. Hij besloot het programma na twee succesvolle seizoenen (onder andere winnaar van de Gouden Televizier-ring) te verlaten om zich volledig op Zak en As te kunnen richten. Een maand later liet Justus van Oel weten dat hij geen zin meer had in het cabaretierschap en Zak en As was ter ziele. In het theater was Van Muiswinkel vanaf 1993 te zien in de voorstellingen De Heldenlul en De Mensenvriend. Vanaf 1995 treedt hij ook op met VOF de Kunst. Vanaf 1997 maakt hij theaterprogramma's met Diederik van Vleuten waarmee hij ook in Kopspijkers en Studio Spaan te zien was. Op 12 februari 2008 maakte het tweetal bekend ieder zijns weegs te gaan. Van Muiswinkel zei desgevraagd onder andere "andere vormen van theater" te willen beoefenen.
In 2005 keerde hij terug in het cabaretteam van Jack Spijkerman in Kopspijkers. Ook kwam er een boek uit met de teksten die hij en Diederik van Vleuten schreven voor hun drie theaterprogramma's. In mei 2005 stapte Jack Spijkerman over van de VARA naar Talpa. Van Muiswinkel en Bert Visscher waren de enige cabaretiers die hem niet volgden. Van Muiswinkel speelt nu met enige regelmaat sketches in Koefnoen (AVRO)

Vader:

Frederik Leendert (Freek) van Muiswinkel, zn. van Michiel van Muiswinkel (arts in Goedereede, Zwartsluis, Dordrecht en Haarlem) en Jeanne Sikkel, geb. op vrijdag 16 aug 1935, , zakenman, acteur, ovl. (64 jaar oud) op woensdag 25 aug 1999

Moeder:

... ..., geb. in 1941

tr.

 

Relaties:

 

           

 

1 Paulien Schoof

tr. (ongeveer 25 jaar oud) in 1987

 

 

 

Top

PlaKo Productions  | g.koeze@gmail.com